Παραδοσιακή Σπανακοτυρόπιτα (Homemade Spinach Pie)

Image

Υλικά για 1 ταψί του φούρνου (Ingredients for 1 Pan)

  • 600 γραμ ζύμη για χωριάτικο φύλλο (2 sheets of Puff Pastry or 600gr dough if you are making your own puff))
  • Για τη γέμιση (For the filling)
  • 1 κιλό φρεσκοπλυμένο δροσερό σπανάκι (1kg fresh & washed spinach)
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (10 green onions (scallions) chopped)
  • 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο (1 ½ cup of  dill chopped)
  • 400 γραμ φέτα (400 gr. of Feta) 
  • 2 αβγά (προαιρετικά) (2 eggs)
  • αλάτι, πιπέρι (Salt & Pepper)
  • βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων (Oil or Butter to spread the puff pastry sheets)

 Παίρνετε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνετε μέσα το σπανάκι χοντροκομμένο. Το αλατίζετε και αρχίζετε και το πιέζετε με την παλάμη σας μέχρι να μαλακώσει και να κατεβάσει τα ζουμιά του. (Take a large bowl and add the spinach coarsely chopped. Add salt and start pressing it with your palm until smooth and soft pouring out its broth.)

 Το στύβετε με το χέρι και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει καλά για περίπου 15 λεπτά. (Squeeze by hand and place in a strainer to strain juices well for about 15 minutes.)

 Μέσα σε μια λεκάνη βάζετε το σουρωμένο σπανάκι και ρίχνετε τα λεπτοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε μέσα τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Θρυμματίζετε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε μέσα στο μείγμα. (In a bowl put the drained spinach and add the chopped spring onions/scallions. Stir in the dill and stir well. Crush the feta into small pieces and pour in the mixture.

 Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται προσθέτετε ελάχιστο αλάτι. Πιπερώνετε καλά και αν θέλετε ρίχνετε μέσα τα 2 αβγά κτυπημένα. Ανακατεύετε το μείγμα μια τελευταία φορά και το αφήνετε σε δροσερό μέρος. (Taste and check if it needs more salt. Add peper and the 2 beatten eggs. Stir the mixture one last time and leave in a cool place.)

 Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μικρότερη από την άλλη. Παίρνετε τη μεγάλη μπάλα, πασπαλίζετε με νισεστέ μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε τη μπάλα σε φύλλο μεγέθους τέτοιου που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. (Do this step only if you are making your own puff pastry. Divide the 600gr dough into 2 balls. One a little bit bigger than the other. Take the big ball of dough, sprinkle some flour on a clean work surface and roll the dough using a rolling pin until its sized enough to cover the bottom and sides of the pan you will use. Make sure the pastry is big enough to cover the bottom and the sides!!!)

 Το λαδώνετε καλά και βάζετε μέσα το φύλλο, το περνάτε με ένα πινέλο με λίγο λάδι και αδειάζετε μέσα το μίγμα σπανακιού. Αναδιπλώνετε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου να ακουμπήσουν στη γέμιση και ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετείτε από πάνω στο ταψί να σκεπάσει καλά τη γέμιση. (Butter or oil the pan and place your rolled puff pastry. Butter the pastry using a pastry brush and pour the spinach mixture. Fold the extra pastry from the sides to cover the filling and roll the second piece of dough and place it over the pan to cover the fillingwell. Seal the edges by pinching the bottom and top dough together)

 Χαράζετε τη πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες και τη ψήνετε στο φούρνο στους 170ο για 45-60 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν. Τη κόβετε και τη σερβίρετε σε πιατέλα. (Scratch or cut the pie with a sharp knife into portions and bake in a preheated oven at 170°C for 45-60 minutes until well browned & puffy. Cut and serve on a platter.)

Tips: 1. Αντί για άνηθο χρησιμοποιήστε μάραθο. 2. Μπορείτε με τα ίδια υλικά να φτιάξετε μικρά σπανακοπιτάκια αντί για μια μεγάλη πίτα. 3. Προσθέστε στη γέμιση 1 τριμμένο κρεμμύδι που θα βελτιώσει πολύ τη γεύση. 4. Το σπανάκι όπως στα το προτείνω μαραμένο στο αλάτι δίνει πολύ καλύτερη γεύση απ’ ότι αν το βράσουμε.

Tips: 1. You can use the same materials to make small spinach pies instead of a big pie. 2. Add 1 grated onion into the stuffing and it will greatly improve the taste. 3. Do not boil the spinach

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s